Składniki na ciasto:
Drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaję cukier, mąkę, olejek (niekoniecznie) i wyrabiam ciasto. Jeżeli jest za gęste dolewam ciepłej wody. Na koniec dolewam letni tłuszcz i wyrabiam mikserem ok. 10 min. Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia ok. 1 h.
Mak
1 kg maku moczę w ciepłym mleku sojowym, ryżowym i po 2h zagotowuję i gotuję ok. 1/2h. Następnie odlewam i trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa. Uzyskaną masę doprawiam cukrem, miodem, ok. 100 g rozpuszczonego masła, olejkiem migdałowym i namoczonymi rodzynkami (200g, moczone ok 15min w ciepłej wodzie). Można dodać ubitą śmietanę (ale nie dla alergików).
Masę zawijam w ciasto i piekę (czasem robię różne zawijaski z ciasta i maku w różnych kształtach – zabawa z dziećmi, nie przejmuję się co wyjdzie).
Na wierzch kładę kruszonkę: 100 g masła, 180g mąki (pszenna tortowa) i 100 g cukru i cukier wanilinowy (to jest podstawą placka drożdżowego dla moich dzieci)
Piekę ok. 1h w 180oC.
Z ciasta można zrobić małe babeczki i inne słodkie wypieki dla alergików, czasami ciasto barwiliśmy, do babeczek dodawaliśmy w środek łyżeczkę karobelli, masła orzechowego, pokruszoną gorzką czekoladę lub śliwkę. Kombinacji może być wiele i dzieci lubią kryć niespodzianki w środku.
Źródło: Przepis podesłany przez Panią Agnieszka :)