Składniki:
Drożdże rozpuszczam w 1 szklance ciepłej wody, dodaję mąkę i wyrabiam ciasto mikserem. Można dodać 1 łyżeczkę soli (ale bez tego też wychodzi). Jeżeli jest za gęste dodaję resztę wody. Po wyrobieniu oblewam ciasto (w formie kuli) 3 łyżkami oleju rzepakowego i pozostawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję sos pomidorowy i ulubione przez dzieci składniki. Ciasto z reguły nie ma czasu wyrosnąć, dzielę je na kilka części (dzieci i ich znajomi mają swoje, a ja i mąż swoje kawałki). Dzieciaki kładą to, co lubią i świetnie się bawią. Rączkami posmarowanymi olejem rozprowadzają ciasto na grubość ok. 1 cm (każdy jak lubi), wybierają dowolny kształt, smarują pomidorami i składnikami a na wierzch starty ser.
Lubimy to robić podczas przyjęć dla dzieci.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200oC przez ok. 20 min.
Sos pomidorowy: robimy z koncentratu pomidorowego 3 łyżki i ok. 200 ml wody, trochę soli, sosu sojowego i odrobina ziół oregano, bazylia lub gotowe mieszanki (wybieramy te, które są w miarę naturalne i bez proszku jajecznego).
Źródło: Przepis podesłany przez Panią Agnieszkę :)